Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Kondenzációs gázkazánok

Kondenzációs kazánok

Jobb hatásfokúak, mint a hagyományosak

 

kondkazan_01.jpg

 

Az első, ami a szemünkbe ötlik egy kondenzációs kazán prospektusát forgatva, az a gyártók által hirdetett 104-108%-os hatásfok. A tájékozatlan érdeklődő ezt látva érthető módon megzavarodik, hiszen már az általános iskolában is azt tanultuk, hogy egy valós berendezés hatásfoka csak 100%-nál alacsonyabb lehet.

Hogy is van ez?
A kondenzációs kazán szerkezete úgy van kialakítva, hogy a füstgázok lehűljenek benne, egészen addig, míg a füstgázban lévő vízgőz kiválik, és párolgáshőjét leadja a kazánban keringő víznek. Hasznosítja tehát a rejtett hőt, sőt egy további előnnyel is rendelkezik. Mivel a kondenzációs technológia alkalmazása esetén mód van arra, hogy a füstgázok alacsony hőmérsékleten távozzanak a kazánból, javul a tüzelőanyag fűtőértékének  hasznosítása is.


A hagyományos készülékekben, ahol a kondenzáció - káros hatásai miatt - nem kívánatos jelenség, a füstgázoknak megfelelően magas hőmérsékleten kell távozniuk. Így érthető, hogy míg a jó minőségű, szokványos kazánok hatásfoka 90-94%, addig a kondenzációs kazánok elérhetik a 108%-os hatásfokot ideális körülmények között.

Mint látható, egy kondenzációs kazán használatával akár 14%-kal több hőenergiát nyerhetünk ugyanabból a tüzelőanyagból, de ehhez megfelelő technológiára van szükség.

Gazdaságosság, biztonság, komfort

kondkazan_02.jpg

Hazánkban energetikai pályázatokkal támogatják a kondenzációs kazánok terjedését, 2016 január 01-től előírják a kötelező alkalmazást.


A kondenzációs kazánok mindig ventilátoros és úgynevezett zárt égésterű készülékek. Az égéshez szükséges levegőt az épületen kívülről szívják, és zárt rendszerben, tömített csöveken keresztül az épületen kívülre juttatják az égésterméket. A kondenzációs kazánok a helyiség levegőjét nem használják el, és abba égéstermék sem kerülhet, tehát baleseti, egészségügyi szempontból rendszerüknél fogva teljesen biztonságosak. A kondenzációs kazánoknak nagyon alacsony a zajszintje. Az igen csendes üzem a csendesebb égő mellett a fokozott hangszigetelésnek köszönhető.

A kondenzációs gázkazánok drágábbak a hagyományosnál az alábbiak miatt

 • Minden füstgázzal érintkező rész drágább saválló anyagból készül
 • Nagyobb felületű hőcserélőre van szükség
 • Általában speciális előkeveréses égőket alkalmaznak, amelyek széles lángszabályozású tartományt (20-100%-ig) adnak állandó levegő-tüzelőanyag arány mellett
 • A keletkező kondenzátumot össze kell gyűjteni, és el kell vezetni0
 • Túlnyomással, azaz ventilátorral kell gondoskodni az alacsony hőmérsékletű füstgáz-elvezetésről
 • A kondenzációs kazánok legkényesebb pontja a hőcserélő, amelyek az alábbi csoportokra oszthatók:
  • mángorolt bordás alumíniumcsöves
  • bordás, illetve tüskés alumínium-szilícium öntvény
  • rozsdamentes acélcső bordázva, illetve tovább alakítva
  • zománcolt acélöntvény

kondkazan_03.jpg

 

Vállalunk komplett gázkazán cserét, a tervezéstől a kivitelezésig.

Hatósági (kéményseprő, gáz szolgáltató) átadását a kivitelezett rendszerünkre.

 

Lakossági pályázat megírását, és lebonyolítását a támogatás visszafizetéséig vállaljuk.